Як відкрити кондитерську? Оформлюємо документи для відкриття кондитерської | docx
Відкриття закладу:

Відкрити кондитерську

Не знаєш, чого очікувати від тістечка, зробленого нашвидкуруч? Те ж саме з власною кондитерською – хочеш передбачуваний результат, роби за рецептом.

Ми підготуємо покроковий план вирішення всіх офіційних питань та допоможемо тобі реалізувати його.

Записатися на консультацію
Консультуємо та показуємо кондитерський бекстейдж
Якщо хочеш менше стресувати в майбутньому, піди на консультацію до вибору локації. Ми допоможемо уникнути юридично проблемних приміщень, та й тобі не доведеться перероблювати ремонт відповідно до всіх вимог.
Не дамо бюрократії завадити солодкому життю!
Вирішуємо офіційні питання комплексно – від оформлення документів до організації бухгалтерії

Ми супроводжуватимемо тебе на кожному етапі. А всі процеси та процедури робитимуться централізовано, а не окремими шматками.

Записатися на консультацію
Як відкрити власну кондитерську з нуля?

Щоб побудувати кондитерський цех відповідно до норм, треба грамотно спланувати приміщення і подумати, як розмістити всі зони (прийом, зберігання готової продукції, місце видачі…).

А ще важливо спертися на точний облік і правильно організовану бухгалтерію. Для цього ми маємо суперкоманду підрядників.

План дій
Дозвільні документи й бухгалтерія – далеко не фініш. Вибір приміщення, планування, ремонт та купа інших справ – від цього нікуди не втечеш.
Ми з цим допоможемо
Крок (1)
Проконсультуємося
З'ясуємо, як тобі діяти, що на тебе чекає далі, та розберемо всі ризики. Потім ти можеш продовжувати з нами або самостійно – у будь-якому разі матимеш покроковий маршрут дій.
Крок (2)
Сплануємо приміщення
Допоможемо вибрати локацію та зробити ремонт згідно зі всіма правилами. А також дамо поради щодо комунікацій.
Крок (3)
Стратегія бухгалтерії
Оберемо систему оподаткування та розберемося з ТОВ і ФОП. Визначимось з програмою обліку, касами й системою звітності. Коротше, з'ясуємо, що то за звір такий – бухгалтерія.
Крок (4)
Документи на приміщення
НАССР, СЕС, пожежка, дозвіл на літній майданчик та вивіску, реєстрація потужності, експлуатаційний дозвіл й інші приводи для безпечної насолоди бюрократією.
Крок (5)
Розкажемо про всі бізнес-процеси
І тут не про солоденьке. Ми підкажемо, як взаємодіяти з людьми, створимо потрібні чатики й розподілимо задачі. Бо без системи й порядку ніяк.
З КИМ МИ ПРАЦЮВАЛИ?
Відповідай – і лети на консультацію

За 1.5-2 години в одному місці отримаєш покроковий маршрут дій, всю теорію, яку треба знати, та корисні контакти.

Зустріч проведемо в комфортній атмосфері онлайн або офлайн (Київ).

Ціна консультації – 5 000 грн.

FQA
Чому консультація коштує 5 000 грн?

Коли стаєш на шлях підприємництва, не дуже розумієш, навіщо віддавати гроші за те, в чому можна розібратися самостійно. І це нормально, і ми знаємо, що ти впораєшся. Тільки от, скільки часу на це витратиш та на скільки граблів наступиш перед тим, як запустишся, хто знає.

Та й пора вже зізнатися, що зовсім не хочеш возитися з бюрократією. Це ж щоб всю інформацію зібрати, треба відвідати як мінімум 5 різних установ – податкова, Держпродспоживслужба, пожежка, благоустрій, адміністрація… І так 2-3 годин щодня протягом тижня. Крім того, консультантам в тих органах часто по-барабану, буде тобі вигідно чи ні. Разом все зводити доведеться теж тобі. Тут важливо підготувати стратегію роботи, розібратися з нюансами дозвільної документації та її взаємозв'язком з бухгалтерією.

Ніби достатньо причин, чому варто піти на консультацію й довіритися профі, які вже пройшли багато ляпів на практиці, знають покроковий маршрут дій і свідомо не кидатимуть на тебе осудливі погляди. Та додамо ще.

Ти дізнаєшся:

- перелік потрібних тобі документів на торгівлю, приміщення та продукцію і про те, як вони пов’язані з бухгалтерією;

- що за чим необхідно робити (покроковий маршрут дій з цінами буде у тебе в руках);

- які існують ризики і як захистити себе від перевірок;

- корисні контакти;

- приклади найпоширеніших помилок

Знання і більше 10 років досвіду, які ти отримаєш за 1-2 години, не можуть коштувати нічого.

Коротше кажучи, не вигадуй велосипед, його вже придумали. Просто візьми і їдь.

Детальніше
Що робитимемо на консультації?

1. Обговоримо, як легалізувати заклад

2. Розглянемо всі документи на торгівлю (ТОВ, ФОП, ліцензії, касові апарати, дозвіл СЕС, торговельна марка), приміщення (НАССР, дозвіл від пожежників, дозвіл на рекламну вивіску та літній майданчик), продукцію (сертифікат, ТУ, лабораторні аналізи)

3. Поговоримо про бухгалтерію та про те, як її організувати: як обрати систему оподаткування, як розвести бар та кухню, як офіційно оформити працівників

4. Розглянемо фіскальний блок (робота з ФОП і ТОВ), управлінський облік (Poster чи іншу програму обліку – розкажемо, що це і для чого), звітність власника (P&L, CashFlow) та її сліпі зони.

5. Відповімо на всі твої запитання

6. Зорієнтуємо в цінах, термінах та організаційних деталях

7. Поділимось потрібними чек-листами, рекомендаціями й матеріалами

Детальніше
Як відкрити кондитерську з нуля?

Дивись, запускати бізнес без врахування досвіду інших – це як робити заварний крем “на око” в надії, що хоч щось та й вийде. Якщо ти не знаєш про послідовність кроків, час приготування й не стоїш над “тією каструлею” стільки, скільки треба, то не дуже розраховуй на успіх. “Крем закипить”, і все піде нанівець.

Офіційні питання так само мають свою етапність та кількість кроків.

Тож варто:

- консультуватись і радитись з тими, хто все це вже пройшов;

- побудувати стратегію проєкту;

- вивчити основні блоки питань: приміщення, меню, вибір техніки, маркетинг, робота з командою, документація і тд.;

- знайти людей, які не дадуть здатися на старті

Ми як експерти в офіційних питаннях приготували для тебе покроковий план для боротьби з бюрократією:

1. Піти на консультацію та дізнатися, які документи для запуску кондитерської тобі потрібні і як вони пов’язані з бухгалтерією й НАССР (про це в наступних FQA)

2. Зрозуміти, що таке бухгалтерія в закладі і як вибудувати систему управлінського обліку, щоб потім відслідковувати дані про продажі в 2-3 таблицях

НЕ ПЕРЕКЛАДАЙ ВСЕ НА БУХГАЛТЕРА! Навіть якщо ну взагалі не хочеш в цьому розбиратись. Бо можна втратити гроші.

3. Перед ремонтом зробити планування відповідно до всіх норм за системою НАССР, щоб потім цю систему можна було впровадити

4. Закладати пожежну проводку на етапі ремонтних робіт, аби потім не думати, як гарно вписати в дизайн проводи

Детальніше
Які документи потрібні для запуску кондитерської?

Документи на торгівлю: ТОВ, ФОП, касовий апарат для ТОВ і ФОП, ліцензія на роздрібну торгівлю алкогольними напоями або тютюновими виробами, ТМ (торговельна марка), куточок споживача.

Документи на приміщення: планування за системою НАССР, декларація відповідності МТБ (матеріально-технічної бази) від МНС (дозвіл пожежників), реєстрація потужності об'єкта, дозвіл на літній майданчик та на рекламну вивіску, дозвіл на використання авторських прав на музику, санкнижки у працівників.

Документи на продукцію: ТУ (технічні умови), протоколи лабораторних досліджень, правильно розроблене меню з вказівкою всіх алергенів.

Детальніше
Як обрати приміщення для кондитерської та що обговорити з власником?

Якою має бути локація з точки зору маркетингу, ми тобі не підкажемо. Зате скажемо, на що передусім дивитися під час вибору приміщення та про що говорити з власником, аби уникнути зайвих траблів у майбутньому.

Отже, тобі треба дізнатися:

- чи будинок не є пам’яткою архітектури;

- чи можна там розмістити літній майданчик, повісити рекламну вивіску;

- яка ситуація з сусідами;

- як справи з комунікаціями (вода, потужність світла, наявність вентиляції, опалення, каналізація);

- яка ціна комунальних в місяць;

- які документи на приміщення є у власника;

- скільки коштує оренда та яка форма оплати;

- як ви будете складати договір оренди

Детальніше
Як відкрити кондитерську з другом, що важливо обговорити?

Це класно, якщо в тебе є надійне плече, на яке можна спертися в разі чого. Та й з другом вирішувати питання щодо закладу вдвічі легше й швидше. А що, коли з часом ці питання перетворяться на проблеми, які стоятимуть між вами і потроху руйнуватимуть партнерські стосунки?

Відповідь не з приємних: заклад закриється. І все через відсутність спільного розуміння процесів, нерозділені сфери відповідальності та непроговорені фінансові моменти й ризики.

Щоб не потрапити в таку пастку, поговори зі своїм партнером. Ми для цього зібрали найважливіші запитання:

1. Хто що вкладає в проєкт: гроші, зв'язки, можливості, приміщення?

2. З яких блоків питань складатиметься проєкт?

3. Які ролі, посади потрібні, щоб ці блоки питань закрити?

4. Хто що буде робити? (якщо інвестор пасивний, треба прописати план повернення інвестицій та процентів)

5. Хто за які завдання відповідає?

6. Як прийматимите рішення? Що як станеться так, що хтось “за”, а хтось “проти”?

7. Як будете розпоряджатись прибутком? Як часто будете виводити гроші?

Детальніше
Що таке НАССР і чи потрібно це для відкриття кондитерської в Україні?

HACCP – це система, яка сприяє виготовленню якісного продукту та гарантує клієнту безпеку. Вона створена для того, щоб еклер, торт чи шоколад не загрожували здоров’ю покупця. Щоб у виробах не знаходили волосся або навіть цвяхів (бо тоді “ой, вибачте” 100% не спрацює). Щоб продукти, з яких готуєш, були свіжими і мали документи. Щоб люди, які працюють на кухні, не переносили будь-яких інфекцій на страви. Тож умовно НАССР поділяють на 3 блоки: приміщення, якість сировини і здоров'я персоналу.

Система діє з 2017 року. І це не один сертифікат чи дозвіл, який "оформив, та й усе", а певний перелік документів та правил. Він підтверджує якість твоєї продукції й захищає від наклепів. А ще ця система допомагає правильно реагувати на непередбачувані виклики під час роботи.

Детальніше
Які перевірки можуть прийти?

Повір, ми знаємо, як це питання вибиває з рівноваги. Тож пояснюємо: немає однієї організації, що перевіряє і пожежку, і найманих працівників, і дотримання вимог на кухні.

Тому заглянути до тебе можуть:

- податкова;

- держпродспоживслужба;

- відділ охорони праці;

- відділ пожежної безпеки;

- благоустрій;

- установа з контролю авторських прав на музику;

- поліція

Йой, трохи є… Готуватися треба буде до всього.

Детальніше
Через які ризики найчастіше закриваються кондитерські?

Буває багацько непередбачуваних ситуасьйон, які можуть розвалити твій бізнес. Але серед них є такі, що трапляються найчастіше. І важливо знати про ці проблеми з самого початку, щоб продумати, як їх не допустити.

Загалом заклади закриваються через:

1. Трабли з локацією

Власник піднімає ціну оренди, ти сваришся з ним, він розриває угоду, кондитерська залишається без приміщення, а значить – закривається. Через це і треба грамотно скласти договір про оренду.

2. Сусідів (ой, там такі кадри бувають…)

Вони можуть писати дуже-дуже багато скарг і накликати перевірки. Звісно, після першої кондитерську наврядчи закриють. Але якщо таких перевірок буде, наприклад, 10? Коротше, як-не-як а сусіди точно мають вплив.

3. Сварку партнерів

Це відбувається, коли не виходить розділити процеси, гроші та зони відповідальності. Насправді популярна історія.

4. “Бізнес не пішов” (продукт чи послугу ніхто не купує)

Детальніше
Пункт "незнання", який дорого обходиться під час відкриття кондитерської?

Тадададам… І переможцем в цій номінації як завжди стає небажання розбиратися в бухгалтерії закладу.

Насправді бухгалтерія в гастросфері дуже специфічна. Тут є взаємозв’язок між ТОВ, ФОП і простою людиною. Та й все оподаткування лягає на заклад.

Ми, наприклад, бухгалтерію ділимо на 3 частини:

1. Офіційна

Розглядаємо те, як розділити бар та кухню на ТОВ і ФОП. А ще розказуємо про роботу з найманими працівниками, звітність та підготовку до перевірок.

2. Управлінська

Вона стосується програми обліку, того, як її вибрати, запустити та як правильно внести туди всі калькуляційні картки. Передусім важливо зрозуміти, для чого ця програма тобі потрібна, як вона контролює фінансові потоки та як може убезпечити від крадіжок з боку персоналу і списань.

3. Звітність власника

Це cashflow, p&l, а якщо простими словами – потік твоїх приходів і розходів. Вони допомагають порахувати, скільки вийшло заробити, на чому саме та чи взагалі вийшло. І на основі цього показують, як впливати на продажі в закладі.

Щоб реалізувати всі пункти, треба запланувати, хто це буде виконувати, як ти це контролюватимеш, скільки це буде коштувати і як ти організуєш процес роботи (відчуваємо: такі нюанси у твоєму плані поки не враховані).

Бухгалтерія в кондитерській – це мистецтво, яке треба грамотно запустити і підтримувати далі. Не розуміти це = втрачати money. Тому перекладати відповідальність на бухгалтера не варіант, бо контролювати свій заробіток, погодься, ну дуже важливо.

Детальніше
Що таке програма обліку і для чого вона?

Програма обліку – це інструмент, який зберігає всю інфо про продажі й витрати в одному місці.

Треба сказати, що держава не має доступу до цієї програми. І бажано, щоб контроль був тільки в тебе.

Для кондитерських ідеально підходить Poster. Ціна, якість і сервіс перевірені досвідом. До речі, на їхньому ютуб-каналі сила-силенна корисних відео.

Переходь за посиланням та користуйся програмою безкоштовно протягом 2 тижнів.

Лови:

https://joinposter.com

Які бувають системи оподаткування ТОВ?

Не переймайся. Їх всього-на-всього 3:

1. Єдиний податок (на продаж усіх товарів і послуг, крім акцизних)

2. Загальна система оподаткування (підходить для продажу алкоголю і тютюнових виробів)

3. Платник ПДВ (дуже важкий податок для закладів, що працюють з кінцевим споживачем)

Детальніше
Які бувають системи оподаткування ФОП?

На перший погляд, зрозуміти це – щось за межами реального. Але не з нами.

Дивись, є 2 основні системи:

1. Єдиний податок:

- 1 група – дозволяє, наприклад, продаж товару на ринку;

- 2 група – підходить для кафе, пекарень, кондитерських тощо, якщо там немає алкоголю чи сигарет;

- 3 група – ідеальний варіант для кейтерингу, який замовляють компанії ТОВ (НЕ ФОП)

2. Загальна система оподаткування

Дуже незручна група для продажу алкоголю і сигарет (хоча юридично продавати акцизні товари можна). До того ж, передбачається відповідальність власним майном. Ми майже ніколи не працюємо з цією формою.

Детальніше
Що потрібно знати, щоб оформити ліцензію на алкоголь чи тютюнові вироби?

Спочатку треба дослідити бухгалтерію та побудувати стратегією роботи. Для чого? Аби чітко розуміти, у що ти вв’язуєшся і що буде вигідно саме тобі. Та й аби не повторювати досвід деяких твоїх колег, як-от: “Та не було коли мені розбиратися. В нас бухгалтер робив все”. А потім: “Ну і чому ж ми не заробляємо?”.

Пам’ятай, бухгалтер – не твій бізнес-партнер. Тому перед відкриттям порадься з профі щодо того, які саме системи оподаткування краще використовувати для твоєї кондитерської.

Це якраз про те, як розділити ТОВ для бара й ФОП для кухні. В закладах часто приносять 2 термінали й розбивають замовлення на 2 чеки. Оце і є воно – не найлегше питання, яке в будь-якому разі доведеться вирішити.

Детальніше
Як оформити ліцензію на алкоголь?

Спочатку треба зробити ТОВ чи ФОП, потім – зареєструвати касовий апарат, і після цього – подавати документи на оформлення ліцензії.

Ще важливо визначитись з видом алкоголю, який ти плануєш продавати: різні види, лише пиво чи лише сидр. На ці 3 групи є 3 різні ліцензії. Перша – включає продаж будь-якого алкоголю, та пільг в оподаткуванні не має. А от пиво й сидр можна продавати на єдиному податку.

Крім того, потрібно пам’ятати, що без документів на приміщення, даних про касовий апарат, правильно оплаченого офіційного платежа, підготовленої заяви і довіреності нічогісінько не вийде.

Детальніше
Які є касові апарати?

РРО – реєстратор розрахункових операцій або просто “каса”. Буває декількох видів:

1. Фізичний апарат

Касовий апарат з кнопками. Вбиваєш код товару, тицяєш комбінацію клавіш і пробиваєш товар. Трохи застарілий, якщо чесно: замучишся, поки проведеш чек, та ще й чергу створиш. Економити тут не треба, повір. Розповіли про цю старезну модель тільки для того, щоб потім до неї не повертатися.

2. ФП (фіскальний принтер)

Касовий апарат, який проводить чек. Щоб ця операція відбулась, управлінська команда має дати сигнал для друку. І тут ВАЖЛИВО: модель ФП має інтегруватися з програмою обліку, яку ти обереш для кондитерської. Інакше зв’язати техніку докупи не вийде.

3. ПРРО – програмний реєстратор розрахункових операцій, в народі – “онлайн-каса”

Програма цілком заміняє касовий апарат. Для неї треба тільки гаджет (телефон, планшет, ноутбук чи комп’ютер). Там створюються електронні фіскальні чеки та передаються зареєстровані продажі до податкової відповідно до всіх її правил.

Детальніше
Дозвіл СЕС або що таке реєстрація потужності об’єкта?

Ми написали “СЕС” (санітарно-епідеміологічна станція), щоб сформувати хоч якісь асоціації з цим питанням. Раніше організація видавала дозвіл на початок робіт.

Зараз дозвіл має назву – реєстрація потужності об’єкта, а організація – Держпродспоживслужба (це ж треба було таке придумати…).

Всі заклади, які займаються громадським харчуванням, роздрібною торгівлею або зберігають продукцію на спеціальних складах, ОБОВ’ЯЗКОВО повинні отримати такий дозвіл та зареєструвати свій проєкт.

Детальніше
Який дозвіл від пожежників треба мати?

Сподіватися на те, що дозвіл від пожежників не потрібний – перший крок до кримінальної відповідальності. Тож краще зробити так, як безпечно.

Питання пожежної безпеки ми ділимо на 2 блоки:

1. Монтаж обладнання пожежогасіння (робиться під час ремонту)

Це датчики димовидалення, що виводяться на тривожну кнопку. На неї оформляється договір з компанією, яка обслуговує всю систему. Кожен місяць в заклад повинні приходити її працівники, щоб перевірити техніку. Якщо раптом стається пожежа, тривожна кнопка передає сигнал на пульт (стоїть у цієї ж компанії). Потім відразу встановлюється зв’язок з пожежною частиною, яка реагує на виклик.

2. Оформлення дозвільних документів:

1. Посвідчення відповідальної особи за пожежну безпеку

2. Заміри опору електропроводів

3. Декларація відповідності матеріально-технічної бази від МНС

Ну і без вогнегасника нікуди.

Детальніше
Як оформити дозвіл на літній майданчик?

Цей дозвіл має назву "Інформаційний талон на літній майданчик". Він оформляється щороку з 1 травня по 31 жовтня.

Для цього треба мати такий пакет документів:

1. Макет:

- макет літнього майданчика, зображений на фото біля закладу;

- розміри літнього майданчика;

- фото території біля літнього майданчика з 4-х ракурсів

2. Приміщення:

- документ права власності – або договір купівлі-продажу, або свідоцтво права власності, або витяг з ЄДР (єдиного державного реєстру) нерухомого майна (копія);

- договір оренди і суборенди (якщо він є); весь ланцюжок від власника до заявника на літній майданчик (копія)

3. Суб’єкт:

- виписка ТОВ чи виписка і паспортні дані ФОП; реквізити ТОВ або ФОП (копія);

- реєстрація потужності об’єкта (копія);

- заява певного зразка;

- довіреність певного зразка;

- контактний телефон, імейл

Скільки коштує оформлення дозволу з нами, дивись на сторінці.

Як оформити дозвіл на рекламну вивіску?

Найперша порада від нас: подивись, чи можеш розмістити вивіску всередині приміщення. Якщо можеш – зроби це. Так вона у вигляді будь-якого дизайну рахуватиметься лампою (ага, фасадні вікна деколи вирішують все). І от – мороки з дозволом на зовнішню рекламу як і не було.

Якщо ж скористатися порадою не виходить, дозвіл доведеться робити в організації КП Реклама.

Для цього знадобляться такі документи:

1. Якісний кольоровий знімок припустимого місця розташування РЗ (рекламного знаку)

2. Якісний кольоровий комп'ютерний макет з прив'язкою РЗ до можливого місця його розташування

3. Конструктивне рішення РЗ із зазначенням основних габаритних розмірів, вузлів кріплення, інформації про необхідні матеріали та підключення до інженерних мереж й інших технічних характеристик (формат А4 – 2 примірника)

4. Копія виписки або витягу з єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців

5. Копія свідоцтва права власності або витяг з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно на будинок (будівлю), де планується розміщення РЗ

6. Письмове погодження власника будівлі на РЗ

7. Договір оренди та суборенди (копія)

8. Довіреність для уповноваженої особи

9. Реквізити, контактний телефон та імейл

10. Якщо є – свідоцтво про реєстрацію знаків для товарів і послуг, яким надана правова охорона в Україні

11. Панорамний знімок будівлі

Чимало... Та ми можемо зняти цей тягар з твоїх плечей. Дивись у нас на сторінці, скільки коштує оформлення дозволу.

Чи обов’язково оформлювати куточок споживача та які документи в ньому мають бути?

Відповідно до законодавства куточок споживача оформлювати потрібно! Це інформаційний стенд, створений передусім для клієнта, щоб захистити його інтереси.

В куточок споживача слід додати таке:

1. Виписка ТОВ, ФОП

2. Ліцензія на право здійснення роздрібної торгівлі алкоголем чи тютюновими виробами

3. Адреса, телефон та інші відомості про компетентний орган (відповідне Управління ДЕРЖПРОДСПОЖИВСЛУЖБИ), до якого можна звернутися зі скаргою щодо порушення прав споживача

4. Журнал обліку перевірок

5. Меню з усім складом, усіма алергенами, БЖВ та калорійністю

6. Декларація на викиди забруднюючих речовин, отримана через Дію (якщо використовуєш генератор)

7. ЗУ "Про захист прав споживачів”, положення про Правила роботи закладів ресторанного господарства, наказ про затвердження Правил роздрібної торгівлі продовольчими товарами

Детальніше
Чи потрібно реєструвати генератор?

ТАК! Зробити це можна в Дії.

Дозвіл називається “Декларація на викиди речовин в атмосферне повітря”.

Детальніше