Як відкрити пекарню? Оформлюємо документи для відкриття пекарні | docx
Відкриття закладу:

Як відкрити пекарню

Вже уявляємо, який неймовірний аромат буде у твоїй пекарні. Просто космос! Ми ж радо допоможемо з усіма юридичними питаннями та організацією бухгалтерії.

На тобі – смачна випічка, на нашій команді – документи й допомога з бюрократією.

Записатися на консультацію
Консультуємо та розповідаємо про реалії роботи пекарні
Чи це твоя перша пекарня, чи друга – ми в будь-якому разі визначимо правильну послідовність кроків, які допоможуть впоратися з бюрократією та побудувати системну бухгалтерію. Класно, якщо ти дізнаєшся про них ще до запуску. Тоді замість зайвих витрат і нервів матимеш чіткий план дій.
Головне – не спектись з цими бумажками!
Комплексно вирішуємо офіційні питання твого бізнесу

Оформлюємо документи відповідно до всіх вимог, організовуємо зрозумілу бухгалтерію, гарантуємо якість твоєї випічки – все для того, щоб у тебе було більше часу на творчі процеси. А взагалі в нас є ціла команда підрядників, які прикриють, раптом що.

Записатися на консультацію
Оформлюємо та супроводжуємо пекарню

Запуск пекарні – це бюрократія із скоринкою підготовчих процедур під глазур’ю бухгалтерії. Тому ми закриваємо ці питання комплексно й ведемо твій бізнес за руку стільки, скільки потрібно.

Як будемо діяти?
Дивись, документи й бухгалтерія – то геть не фініш. Вибір приміщення, планування, ремонт та купа інших справ – реальність, від якої нікуди не дінешся.
Ми з цим допоможемо
Крок (1)
Проконсультуємося
З'ясуємо, що за чим треба робити, та розберемо всі ризики. Потім ти можеш продовжувати з нами або самостійно – у будь-якому разі матимеш покроковий маршрут дій.
Крок (2)
Сплануємо приміщення
Допоможемо вибрати локацію та зробити ремонт відповідно до всіх норм. А ще не залишимо без порад щодо комунікацій.
Крок (3)
Стратегія бухгалтерії
Оберемо систему оподаткування та розберемося з ТОВ і ФОП. Визначимось з програмою обліку, касами й системою звітності. Коротше, з'ясуємо, що то за звір такий – бухгалтерія.
Крок (4)
Документи на приміщення
НАССР, СЕС, пожежка, дозвіл на літній майданчик та вивіску, реєстрація потужності, експлуатаційний дозвіл й інші приводи для безпечної насолоди бюрократією.
Крок (5)
Організуємо робочі процеси
І тут не про пухкеньке тісто. Ми налагодимо взаємодію з людьми, створимо потрібні чатики й розподілимо задачі. Бо без системи й порядку ніяк.
З КИМ МИ ПРАЦЮВАЛИ?
Відповідай – і лети на консультацію

За 1.5-2 години в одному місці отримаєш покроковий маршрут дій, всю теорію, яку треба знати, та корисні контакти.

Зустріч проведемо в комфортній атмосфері онлайн або офлайн (Київ).

Ціна консультації – 5 000 грн.

FQA
Чому консультація коштує 5 000 грн?

Як тільки стаєш на підприємницький шлях, непросто зрозуміти, для чого віддавати гроші за щось, в чому реально розібратися самостійно. І це окей, і ми не сумніваємось, що ти осилиш все. Тільки хтозна скільки часу на це піде та на скільки граблів ти наступиш перед тим, як відкриєшся.

І взагалі – варто вже зізнатися собі, що аніскілечки не бажаєш порпатися в цій бюрократії. Щоб всю інфо зібрати, треба заскочити як мінімум в 5 установ – податкова, Держпродспоживслужба, пожежка, благоустрій, адміністрація… 2-3 години щодня протягом тижня як вітром змете. А ще консультантам в тих органах часто байдуже, буде тобі вигідно чи ні. Докупи все зводити прийдеться теж тобі. І тут треба підготувати стратегію роботи, врахувати нюанси дозвільної документації та її взаємозв'язок з бухгалтерією.

Достатньо причин, аби піти на консультацію й довіритися профі, які вже пройшли купу ляпів на практиці та свідомо не будуть кидати на тебе осудливі погляди. Проте перерахуємо ще інші.

Ти дізнаєшся:

- перелік потрібних тобі документів на торгівлю, приміщення та продукцію і про те, як вони пов’язані з бухгалтерією;

- покроковий маршрут дій з цінами;

- які є ризики і як захистити себе від перевірок;

- корисні контакти суперлюдей;

- приклади найпоширеніших помилок

Погодься, знання і більше 10 років досвіду, які ти отримаєш в одному місці за 1-2 години, не можуть коштувати нічого.

Коротше, не вигадуй велосипед, його вже придумали. Просто-напросто візьми і їдь.

Детальніше
Що робитимемо на консультації?

1. Обговоримо, як легалізувати заклад

2. Розглянемо всі документи на торгівлю (ТОВ, ФОП, ліцензії, касові апарати, дозвіл СЕС, торговельна марка), приміщення (НАССР, дозвіл від пожежників, дозвіл на рекламну вивіску та літній майданчик), продукцію (сертифікат, ТУ, лабораторні аналізи)

3. Поговоримо про бухгалтерію та про те, як її організувати: як обрати систему оподаткування, як розвести бар та кухню, як офіційно оформити працівників

4. Розглянемо фіскальний блок (робота з ФОП і ТОВ), управлінський облік (Poster чи іншу програму обліку – розкажемо, що це і для чого), звітність власника (P&L, CashFlow) та її сліпі зони.

5. Відповімо на всі твої запитання

6. Зорієнтуємо в цінах, термінах та організаційних деталях

7. Поділимось потрібними чек-листами, рекомендаціями й матеріалами

Детальніше
Як відкрити власну пекарню?

Дивись, запускати бізнес без врахування досвіду інших – це ніби готувати круасани на сякому-такому маслі. Спектися, то вони спечуться, але такими смачними й запашними не будуть.

Офіційні питання теж потребують “хорошого масла” – маршруту, набору правил і послідовності дій. Тоді вирішувати їх буде значно легше.

Тому важливо:

- консультуватись і просити поради в тих, хто всі ці етапи вже пройшов;

- написати стратегію проєкту;

- дослідити основні блоки питань: приміщення, меню, вибір техніки, маркетинг, робота з командою, документація і тд.;

- знайти людей, які не дадуть скласти руки на шляху до запуску

Ми як профі в офіційних питаннях підготували для тебе покроковий план для боротьби з бюрократією:

1. Піти на консультацію та дізнатися, які документи для відкриття пекарні тобі потрібні і як вони пов’язані з бухгалтерією й НАССР (що це, розкажемо в наступних FQA)

2. З’ясувати, що таке бухгалтерія в закладі і як вибудувати систему управлінського обліку, щоб потім відслідковувати дані про продажі в 2-3 таблицях

НЕ ЗВАЛЮЙ ВСЕ НА БУХГАЛТЕРА! Навіть якщо не маєш ні краплинки бажання в цьому розбиратись. Бо не встигнеш й озирнутися, як гроші скажуть “па-па”.

3. Перед ремонтом зробити планування відповідно до всіх норм системи НАССР, щоб потім цю систему можна було впровадити

4. Закладати пожежну проводку на етапі ремонтних робіт, аби потім не думати, як красивенько вписати в дизайн проводи

Детальніше
Які документи потрібні, щоб відкрити пекарню?

Документи на торгівлю: ТОВ, ФОП, касовий апарат для ТОВ і ФОП, ліцензія на роздрібну торгівлю алкогольними напоями або тютюновими виробами, ТМ (торговельна марка), куточок споживача.

Документи на приміщення: планування за системою НАССР, декларація відповідності МТБ (матеріально-технічної бази) від МНС (дозвіл пожежників), реєстрація потужності об'єкта, дозвіл на літній майданчик та на рекламну вивіску, дозвіл на використання авторських прав на музику, санкнижки у працівників.

Документи на продукцію: ТУ (технічні умови), протоколи лабораторних досліджень, правильно розроблене меню з вказівкою всіх алергенів.

Детальніше
Як вибрати локацію для пекарні та що обговорити з власником?

Після запитання “А, може, пекарню відкрити?” зазвичай йде наступне: “А де знайти приміщення?”. Дивись, якою має бути локація з точки зору маркетингу, ми тобі не підкажемо. Зате скажемо, до чого треба пильно придивитися під час пошуку приміщення та про що говорити з власником, аби уникнути зайвих проблемок в майбутньому.

Такс, передусім тобі треба дізнатися:

- чи будинок не є пам’яткою архітектури;

- чи можна там розмістити літній майданчик, повісити рекламну вивіску;

- яка ситуація з сусідами;

- що там з комунікаціями (вода, потужність світла, наявність вентиляції, опалення, каналізація);

- яка вартість комунальних в місяць;

- які документи на приміщення має власник;

- скільки коштує оренда та яка форма оплати;

- як ви будете складати договір оренди

Детальніше
Як відкрити пекарню з другом та що обговорити?

Класно, коли є на кого покластися і є з ким розділити відповідальність. Класно, коли поруч близька людина, яка тебе підтримує. Та відсутність спільного розуміння процесів, нерозділені обов’язки, непроговорені фінансові питання й ризики можуть спричинити тріщину в дружніх партнерських стосунках. І реальність вже не здаватиметься такою милою.

Що тоді? Найчастіше – закриття.

Тому, аби не потрапити в таку халепу, запроси свого партнера на бесіду. Для неї ми зібрали найважливіші запитання:

1. Хто що вкладає в проєкт: гроші, зв'язки, можливості, приміщення?

2. З яких блоків питань складатиметься проєкт?

3. Які ролі, посади потрібні, щоб ці блоки питань закрити?

4. Хто що буде робити? (якщо інвестор пасивний, треба прописати план повернення інвестицій та процентів)

5. Хто за які завдання відповідає?

6. Як прийматимите рішення? Що як станеться так, що хтось “за”, а хтось “проти”?

7. Як будете розпоряджатись прибутком? Як часто будете виводити гроші?

Детальніше
Що таке НАССР і чи потрібно це для пекарні?

HACCP – це система, яка сприяє виготовленню якісного продукту та гарантує клієнту безпеку. Вона створена для того, щоб пиріг, круасан чи булочка не загрожували здоров’ю покупця. Щоб у виробах не знаходили волосся або навіть решток комах (бо тоді “ой, вибачте” не врятує). Щоб продукти, з яких готуєш, були свіжими і мали документи. Щоб люди, які працюють на кухні, не переносили будь-яких інфекцій на страви. Тож умовно НАССР можна поділити на 3 блоки: приміщення, якість сировини і здоров'я персоналу.

Система діє з 2017 року. І це не один сертифікат чи дозвіл, який "оформив, та й вистачить", а певний перелік документів і правил. Він підтверджує якість твоєї продукції й захищає від будь-яких звинувачень. А ще ця система дозволяє правильно реагувати на непередбачувані ситуасьйон під час роботи.

Детальніше
Які перевірки можуть заскочити тебе зненацька?

Відразу пояснюємо: немає однієї організації, що перевіряє і пожежку, і найманих працівників, і дотримання норм на кухні.

Тому прийти можуть всі, кому захочеться:

- податкова;

- держпродспоживслужба;

- відділ охорони праці;

- відділ пожежної безпеки;

- благоустрій;

- установа з контролю авторських прав на музику;

- поліція

Йой, таки багацько… Що поробиш, готуватися треба буде до всього.

Детальніше
Через що найчастіше закриваються пекарні?

Існує купа ризиків, які можуть зруйнувати твій бізнес. Та є серед них такі, що трапляються найчастіше. І важливо пам’ятати про ці проблеми на старті, щоб продумати шляхи виходу з них в майбутньому (далекоглядність привіт).

Отже, переважно заклади закриваються через:

1. Суперечки, пов’язані з локацією

Власник піднімає ціну оренди, ти сваришся з ним, він розриває угоду, пекарня залишається без приміщення, і відповідно – закривається. Ось чому треба грамотно скласти договір про оренду.

2. Сусідів (ой, там такі крякуни бувають…)

Вони можуть писати скарги-мемуари і накликати перевірки. Ясно, що після першої пекарню навряд закриють. Але якщо таких перевірок буде більше 10? Страшно подумати… Як-не-як а сусіди мають вплив.

3. Сварку партнерів

Насправді дуже популярна історія, коли не виходить розділити процеси, гроші та зони відповідальності.

4. “Бізнес не пішов” (продукт чи послугу ніхто не купує)

Детальніше
Пункт "незнання", який дорого обходиться під час відкриття пекарні?

Не будемо тримати інтригу. Переможцем в цій номінації як завжди стає небажання розбиратися в бухгалтерії закладу.

Насправді бухгалтерія в гастросфері вері специфічна. Тут ТОВ, ФОП і проста людина пов’язані. Та й все оподаткування лягає на заклад.

Як працюємо ми? Ділимо бухгалтерію на 3 частини:

1. Офіційна

Розбираємо, як розділити бар та кухню на ТОВ і ФОП, навіщо це робити. А також розповідаємо про роботу з найманими працівниками, звітність та підготовку до перевірок.

2. Управлінська

Стосується програми обліку, того, як її вибрати, запустити та як правильно внести туди всі калькуляційні картки. Загалом важливо зрозуміти, для чого ця програма тобі потрібна, як вона контролює фінансові потоки та як може захистити від крадіжок з боку персоналу і списань.

3. Звітність власника

Це cashflow, p&l, а якщо простою мовою – потік твоїх приходів і розходів. Вони допомагають порахувати, скільки вийшло заробити, на чому саме та чи взагалі вийшло. І на основі цієї інфо проаналізувати, як можна вплинути на продажі в закладі.

Щоб реалізувати всі пункти, треба визначити, хто це буде виконувати, як ти це контролюватимеш, скільки це буде коштувати і як ти організуєш процес роботи (щось нам підказує: у твоєму плані такого поки не було).

Бухгалтерія в пекарні – це мистецтво, як і випічка. Його треба правильно запустити і підтримувати далі. Не розуміти це = втрачати кошти. Тому перекладати ці питання на бухгалтера не ок, бо хто контролюватиме твій заробіток краще, ніж ти.

Детальніше
Що таке програма обліку і для чого вона потрібна?

Програма обліку – це твій помічник, який зберігає всю інфо про продажі й витрати в одному місці.

Треба сказати, що держава не має доступу до цієї програми. І було б добре, якби контроль був тільки в тебе.

Для пекарень ідеально підходить Poster. Ціна, якість і сервіс перевірені досвідом. До речі, на їхньому ютуб-каналі купа корисних відео.

Переходь за посиланням та юзай програму безкоштовно протягом 2 тижнів.

Тримай:

https://joinposter.com

Які бувають системи оподаткування ТОВ?

Take it easy. Їх всього-на-всього 3 (хух, правда?):

1. Єдиний податок (на продаж усіх товарів і послуг, крім акцизних)

2. Загальна система оподаткування (підходить для продажу алкоголю і тютюнових виробів)

3. Платник ПДВ (дуже важкий податок для закладів, які працюють з кінцевим споживачем)

Детальніше
Які бувають системи оподаткування ФОП?

Випередимо тебе: в цьому реально розібратися. З нами точно.

Тож слухай – є 2 основні системи:

1. Єдиний податок:

- 1 група – дозволяє, наприклад, продаж товару на ринку;

- 2 група – підходить для кафе, пекарень, кондитерських тощо, якщо там немає алкоголю чи сигарет;

- 3 група – ідеальний варіант для кейтерингу, який замовляють компанії ТОВ (НЕ ФОП)

2. Загальна система оподаткування

Дуже незручна група для продажу алкоголю і сигарет (хоча юридично продавати акцизні товари можна). Ще й відповідальність власним майном передбачається. Ми майже ніколи не працюємо з цією формою.

Детальніше
Що потрібно знати, щоб оформити ліцензію на алкоголь чи тютюнові вироби?

Спершу треба вивчити питання бухгалтерії та вибудувати стратегією роботи. Навіщо? Аби розуміти, у що ти вляпуєшся і що передусім буде вигідно саме тобі. Та й аби не повторювати помилки деяких твоїх колег, як-от: “Та не було в мене часу з тим розбиратися. Бухгалтер робив все”. А потім: “А де взагалі прибуток?”.

Бухгалтер – не твій бізнес-партнер. Тому перед запуском проконсультуйся з експертами щодо того, яка система оподаткування підійде для твоєї пекарні.

Це якраз про те, як розділити ТОВ для бара й ФОП для кухні. В закладах часто приносять 2 термінали й розбивають замовлення на 2 чеки. Ось воно – не найлегше питання, яке все-одно доведеться закрити.

Детальніше
Як оформити ліцензію на алкоголь?

Спершу зробити ТОВ чи ФОП, потім – зареєструвати касовий апарат, і тоді – подати документи на оформлення ліцензії.

Ще треба визначитись, який вид алкоголю ти плануєш продавати: різні види, лише пиво чи лише сидр. На ці 3 групи є 3 різні ліцензії. Перша – включає продаж будь-якого алкоголю, та пільг в оподаткуванні не має. А от пиво й сидр можна продавати на єдиному податку.

До речі, без документів на приміщення, даних про касовий апарат, правильно оплаченого офіційного платежа, підготовленої заяви і довіреності справа з місця не зрушить.

Детальніше
Які є касові апарати?

РРО – реєстратор розрахункових операцій, людською мовою – “каса”. Буває декількох видів:

1. Фізичний апарат

З кнопками. Вбиваєш код товару, тицяєш комбінацію клавіш і пробиваєш товар. Трохи моветон: стомишся, поки проведеш чек, та ще й чергу створиш. Економити на цьому не треба, повір. Розповіли про цю стареньку модель тільки для того, щоб потім до неї не повертатися.

2. ФП (фіскальний принтер)

Касовий апарат, який проводить чек. Ця операція відбувається тоді, коли управлінська команда дає сигнал для друку. І тут ЕТЕНШН: модель ФП має інтегруватися з програмою обліку, яку ти обереш для пекарні. Інакше зв’язати техніку разом не вдасться.

3. ПРРО – програмний реєстратор розрахункових операцій, в народі – “онлайн-каса”

Програма цілком заміняє касовий апарат. Для неї треба тільки гаджет (телефон, планшет, ноутбук чи комп’ютер). Там створюються електронні фіскальні чеки та передаються зареєстровані продажі до податкової відповідно до всіх її стандартів.

Детальніше
Дозвіл СЕС або що таке реєстрація потужності об’єкта?

Ми написали “СЕС” (санітарно-епідеміологічна станція), щоб в твоїй голові склалися хоч якісь асоціації з цим питанням. Раніше організація видавала дозвіл на початок робіт.

Зараз дозвіл називається – реєстрація потужності об’єкта, а організація – Держпродспоживслужба (таке придумати – треба постаратися…).

Всі заклади, які займаються громадським харчуванням, роздрібною торгівлею або зберігають продукцію на спеціальних складах, ОБОВ’ЯЗКОВО повинні отримати такий дозвіл та зареєструвати свій проєкт.

Детальніше
Що там з дозволом від пожежників?

Схрещувати пальці і сподіватися, що дозвіл від пожежників можна зробити якось згодом – перший крок до кримінальної відповідальності. Тому послухай Вутю і зроби так, як безпечно.

Питання пожежної безпеки ми ділимо на 2 блоки:

1. Монтаж обладнання пожежогасіння (робиться під час ремонту)

Це датчики димовидалення, що виводяться на тривожну кнопку. На неї оформляється договір з компанією, яка обслуговує всю систему. Кожен місяць в заклад повинні приходити її працівники, щоб перевірити техніку. Якщо раптом стається пожежа, тривожна кнопка передає сигнал на пульт (стоїть у цієї ж компанії). Потім відразу встановлюється зв’язок з пожежною частиною, яка реагує на виклик.

2. Оформлення дозвільних документів:

1. Посвідчення відповідальної особи за пожежну безпеку

2. Заміри опору електропроводів

3. Декларація відповідності матеріально-технічної бази від МНС

Ну і про вогнегасника не забудь. Без нього нікуди.

Детальніше
Як оформити дозвіл на літній майданчик?

Цей дозвіл називається "Інформаційний талон на літній майданчик". Він оформляється щороку з 1 травня по 31 жовтня.

Для цього треба мати такий пакет документів:

1. Макет:

- макет літнього майданчика, зображений на фото біля закладу;

- розміри літнього майданчика;

- фото території біля літнього майданчика з 4-х ракурсів

2. Приміщення:

- документ права власності – або договір купівлі-продажу, або свідоцтво права власності, або витяг з ЄДР (єдиного державного реєстру) нерухомого майна (копія);

- договір оренди і суборенди (якщо він є); весь ланцюжок від власника до заявника на літній майданчик (копія)

3. Суб’єкт:

- виписка ТОВ чи виписка і паспортні дані ФОП; реквізити ТОВ або ФОП (копія);

- реєстрація потужності об’єкта (копія);

- заява певного зразка;

- довіреність певного зразка;

- контактний телефон, імейл

Скільки коштує оформлення дозволу з нами, дивись на сторінці.

Як оформити дозвіл на рекламну вивіску?

Найперша наша рекомендація: подивись, чи можна розмістити вивіску всередині приміщення. Якщо можна – супер, зроби це. Так вона у вигляді будь-якого дизайну рахуватиметься лампою (так-так, фасадні вікна деколи вирішують все). І от – від клопотів з дозволом нема і сліду.

Якщо ж так не виходить, доведеться звертатися до організації КП Реклама.

Для оформлення дозволу на рекламу знадобляться такі документи:

1. Якісний кольоровий знімок припустимого місця розташування РЗ (рекламного знаку)

2. Якісний кольоровий комп'ютерний макет з прив'язкою РЗ до можливого місця його розташування

3. Конструктивне рішення РЗ із зазначенням основних габаритних розмірів, вузлів кріплення, інформації про необхідні матеріали та підключення до інженерних мереж й інших технічних характеристик (формат А4 – 2 примірника)

4. Копія виписки або витягу з єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців

5. Копія свідоцтва права власності або витяг з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно на будинок (будівлю), де планується розміщення РЗ

6. Письмове погодження власника будівлі на РЗ

7. Договір оренди та суборенди (копія)

8. Довіреність для уповноваженої особи

9. Реквізити, контактний телефон та імейл

10. Якщо є – свідоцтво про реєстрацію знаків для товарів і послуг, яким надана правова охорона в Україні

11. Панорамний знімок будівлі

Ойойой, трохи є... Ну нічого, ми можемо скинути цей тягар з твоїх плечей. Дивись у нас на сторінці, скільки коштує оформлення дозволу.

Чи потрібно оформлювати куточок споживача та які документи в ньому мають бути?

Відповідно до законодавства куточок споживача оформлювати обов'язково! Саме цей інформаційний стенд захищає інтереси клієнта.

В куточок споживача слід додати таке:

1. Виписка ТОВ, ФОП

2. Ліцензія на право здійснення роздрібної торгівлі алкоголем чи тютюновими виробами

3. Адреса, телефон та інші відомості про компетентний орган (відповідне Управління ДЕРЖПРОДСПОЖИВСЛУЖБИ), до якого можна звернутися зі скаргою щодо порушення прав споживача

4. Журнал обліку перевірок

5. Меню з усім складом, усіма алергенами, БЖВ та калорійністю

6. Декларація на викиди забруднюючих речовин, отримана через Дію (якщо використовуєш генератор)

7. ЗУ "Про захист прав споживачів”, положення про Правила роботи закладів ресторанного господарства, наказ про затвердження Правил роздрібної торгівлі продовольчими товарами

Детальніше
Чи потрібно реєструвати генератор?

ТАКС! Зробити це можна в Дії.

Дозвіл має назву “Декларація на викиди речовин в атмосферне повітря”.

Детальніше